הסתגלות לשינויים טכנולוגים בעולם העבודה

בפרויקט הגמר בתואר השני בבצלאל חקרתי את השינויים הדרמטים המתחוללים בעולם העבודה. בדקתי כיצד ניתן לשפר את יכולתם של מעצבים לאמץ טכנולוגיות, לרכוש מיומנויות עבודה ולהסתגל לשינויים, כך שיישארו רלוונטיים בשוק העבודה המשתנה.

וקצת יותר בפירוט:
עולם העבודה מתפרק בשנים האחרונות ולובש צורה חדשה. העבודה אינה נתפשת עוד כמקום שהולכים אליו אלא כאוסף משימות שמבצעים יחידים מכל מקום בעולם ובכל שעה. הירידה ביציבות התעסוקתית והפיתוח המואץ של כלים דיגיטליים, מחייבים אנשים ללמוד ולהטמיע כלים חדשים באופן תדיר כדי לשמר את ערכם בשוק העבודה.

פרויקט זה מתמקד בעובדים בשדה העיצוב, המדגימים מקרה קיצון של צורך בהסתגלות מהירה ומתמשכת לשינויים טכנולוגיים, ובוחן באמצעות שדה זה דרכים לשיפור יכולתם של עובדים להתעדכן בכלים חדשים וללמוד מיומנויות.

מהמחקר עולה כי בתקופה של שינויים מהירים, יכולת ההסתגלות עולה בחשיבותה על הניסיון המקצועי. בעולם העבודה החדש, בו מתמוססות היררכיות והגדרות תפקידים, קיים יתרון לאנשים מרובי מיומנויות, והאחריות ללמידה מוטלת בעיקר על כתפיהם של היחידים. אך בשל עומס הכלים והשינויים התכופים, מעצבים בדרך כלל אינם מעוניינים לדעת לעומק תכנות נוספות, אלא מחפשים פתרונות מידיים למשימות עיצוב. באופן תיאורטי ניתן ללמוד הכל לבד ברשת, אך למעשה חסרה לרבים מהם, ובמיוחד לעצמאים, מעטפת חברתית המסייעת בתהליך.

תובנות המחקר הובילו לפיתוח אתר JusTask, המתאים כלי ייעודי למשימת עיצוב, ומאפשר למעצבים עצמאים לאתֵר וללמוד כלים חדשים, תוך הרחבת המעגל החברתי-מקצועי שלהם. האתר פותח עבור מעצבים עצמאים, אך נוכח הגידול באחוז העצמאים וריבוי הכלים הדיגיטליים בכל תחומי התעסוקה, ניתן ליישם את המודל לפיו בנוי האתר, כך שישמש אנשים ממקצועות נוספים.

לקריאת העבודה הכתובה
לצפיה בסרטון שמציג את המוצר שפיתחתי בעקבות המחקר

הנחיית הפרויקט: מיכל איתן


פרוטוטייפ שנערך בהשתתפות 8 מעצבים בו בדקתי מה ערכו של שיתוף ידע אודות כלי עבודה.

פרוטוטייפ נייר

את הטלפון החמוד הזה עשתה יערה בגיל שבע. הוא עזר לי להבין עד כמה פרוטוטייפ מנייר יכול לעזור לאפיין ולעבור משלב המוצר לשלב העיצוב. לפרוטוטייפ מנייר מותר להיות ראשוני, לא גמור, ילדותי, משחקי, ניסיוני ועקום.
ולמאמר הזה קוראים Filling the gap between Research and Prototype והוא מסביר על הפער בין מחקר ליישום, ומציע שלבים שיכולים לגשר על הפער.